באילו מקרים כדאי לתת לילד תוספת ויטמינים?
מחקרים מצביעים על כך שילדים שאוכלים ארוחות מסודרות ומאוזנות, עשירות בירקות ופירות ומכילות מוצרי בשר, חלב ודגנים מקבלים את קצובת הויטמינים היומית המתאימה לגילם. במצבים אחרים רצוי לשקול מתן תוספי תזונה על מנת לחזק את גוף הילד ולעודד את התפתחותו התקינה. למשל:
- כאשר הילד אינו אוכל ארוחות מסודרות, ומרבה לאכול חטיפים ודברי מתיקה במקום אוכל.
- כאשר ילד אינו אוכל מוצרי בשר, פירות וירקות.
- כאשר הילד רזה מאד או סובל מירידה בתאבון.
- כאשר הילד נמצא בתקופת מתח בגן או בבית הספר.
- כאשר הילד בעל נטייה לפתח מחלות ויראליות או זיהומיות או סובל מהצטננויות חוזרות.
- כאשר אובחן אצל הילד מחסור בברזל או אנמיה.
- כאשר הילד סובל ממחלה כרונית או כאשר הוא בתקופת החלמה ממחלה.
במקרים רבים לקראת עונת החורף, בה ילדים נוטים לחלות בשפעות ומחלות ויראליות שונות, מומלץ ליטול ויטמינים שמטרתם חיזוק הגוף והענקת חוסן להתמודדות טובה יותר עם חיידקים ווירוסים העשויים לתקוף את הגוף.
למרות חשיבותם הרבה, שימוש יומיומי בתוספי תזונה, במיוחד בקרב ילדים, הוא פעולה שיש להתרגל אליה, ולעתים הוא אף דורש תקופה של תרגול והסתגלות. הנה מספר עצות וטיפים שיעזרו לכם ההורים להרגיל את הילדים ליטול בקביעות את הויטמינים שלהם:
- הסבירו לילד בשפה פשוטה המתאימה לגילו מהי החשיבות של נטילת הויטמינים.
- התייחסו לילד בסבלנות ובסובלנות ותנו לו להתרגל לרעיון.
- ילדים אוהבים שגרה – החליטו על מקום וזמן קבועים והפכו את זמן נטילת הויטמינים לחלק משגרת היום
- העדיפו ויטמינים בסירופ וכך לא תעודדו צריכה של סוכריות או דובונים המכילים ויטמינים אבל גם לא מעט סוכר וצבעי מאכל.
- הניסיון מלמד שברגע שאתם משוכנעים בחשיבות מתן ויטמינים לילד, גם הילד מבין זאת. אם תתמידו בכך, בתוך שבוע עד שבועיים יתרגל הילד ליטול את הויטמינים, ומשם זה כבר יהיה חלק משגרת היום-יום שלו.
בחירת המזון הנכון לשלבי ההתפתות ושמירה על תזונה נכונה ומאוזנת היא המפתח לתזונה מאוזנת של הילדים. עבור כל בני המשפחה יש להקפיד על מגוון רחב ושילוב נכון של רכיבי תזונה חיוניים – פחמימות מורכבות, חלבון מלא, חומצות שומן חיוניות, סיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון ועוד. בכל שאלה והתלבטות כדאי להתייעץ עם איש מקצוע רופא או דיאטנית על מנת לבדוק אילו ויטמינים הילד צריך ובאיזה מינון.